Huib Ramaer

Huib Ramaer drijft een eigen onderneming en is sinds 2007 parttime coach en docent muziekgeschiedenis bij Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ. Onderzoek, schrijven, spreken, optreden en lesgeven wisselen zich af in zijn werkpraktijk. Toneelervaring, opgedaan onder leiding van professionele regisseurs als Daniël Cohen, Henk Reijn, Henk Jansen, Pieter Bouwman en Chaim Levano, leidde tot theatrale optredens als acteur of verteller in eigen tekst met musici in stukken als Peter en de Wolf (Prokofjev), Babar (Poulenc), Journey out of Essex (Jacques Bank) en L’Histoire du Soldat (Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Etienne Siebens) in de Gelderse Muziekzomer en getheatraliseerde concerten als 'Slapen zonder Schumann', 'Brahms Dossier', ‘De Groote Oorlog’ (De Doelen Rotterdam, mise en espace Neil Wallace, beeld Tessa Joosse). Met Storytelling, zijn eigen ensemble met de violiste Eva Stegeman en pianist Folke Nauta, brengt hij romantische componistenverhalen met muziek, tekst en beeld. Met gambiste Mieneke van der Velden belichtte hij de opkomst van de viola da gamba. Met Orlanda Velez Isidro, Lucia Swarts en Siebe Henstra, breekt hij een lans voor Anna Magdalena Bach. Componiste en onmisbare muzikale steun en toeverlaat voor Johann Sebastian Bach. 

Huib Ramaer speelde vanaf zijn zesde bamboefluit, vanaf zijn dertiende piano. Als musicoloog studeerde hij aan de UvA en werkte hij voor het Kamermuziekcentrum De Suite (Amsterdam 1990-1993 en 2003), het Centrum Nederlandse Muziek (Hilversum 1994-2002), de Uilenburger Concerten van de Leo Smit Stichting (Amsterdam 1996-2004), Radio Vier onder meer met een radiocolumn wekelijks voorgedragen (2002-05) en als recensent voor De Volkskrant (2004-06). Kamermuziek, liedkunst en koorwerken hebben zijn speciale aandacht naast de nieuwste muziek van levende componisten, die hij regelmatig interviewt over hun werk. Hij is medeoprichter van Stichting de Muziekmijn (2002 tot heden) waarmee hij concerten organiseert (Het Bethaniënklooster Amsterdam) en een tiental CD-producties uitbracht.
Als concertinleider of presentator staat hij regelmatig voor het publiek in de concertzalen van de Doelen (Rotterdam), Tivoli Vredenburg (Utrecht), voor orkesten (Rotterdams Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuid Nederland) en voor de Vrijdag van Vredenburg (Stichting Omroep Muziek). 

<terug>