Zaterdag 13 mei, 16.00 uur


Duo Belder Kimura  
  Rie Kimura, barokviool
  Pieter Jan Belder, fortepianoPROGRAMMA


Carl Philipp Emanuel Bach 1714-1788

Arioso con Variationen in A Wq 79


Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791

Fantasie in d kleine terts KV 397

Sonate in G grote terts voor viool en piano KV 379:  
  Adagio
  Allegro
  Thema, Andante cantabile


Ludwig van Beethoven 1770-1827

Sonate in a kleine terts opus 23:  
  Presto
  Andante scherzoso più Allegretto
  Allegro moltoRie Kimura is een Japanse barokvioliste. Ze won de Premio Bonporti Baroque Violin Competition in Italië, waar ze ook de publieksprijs ontving. Haar solo vioolspel werd geprezen vanwege “strong personality imbued with expression and rhetoric.” Haar uitstekende vaardigheden als kamermuziekmusicus maken dat ze als violiste erg in trek is. Naast Fantasticus speelt Rie regelmatig met ensembles als Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Apollo Ensemble en De Nederlandse Bachvereniging.
Haar eerste solo-opname van sonates van Tartini en Veracini verschijnt in 2014 bij Resonus Classics en kreeg een zeldzame 5-sterren recensie in De Volkskrant. Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zo won meerdere prijzen, waaronder de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en verschillende ensembleprijzen op de oude muziek competities van Brugge en Amsterdam.

Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uit­voerend Musi­cus. Sindsdien treedt hij veelvul­dig op in binnen- en buitenland. Vanaf 1989 was hij vaste medewerker van het Radio Kamer Orkest waar hij werkte o.l.v. onder andere Frans Brüggen, Ton Koopman, Roy Goodman, Kenneth Montgomery en Philippe Herreweghe. Daar­naast is hij als continuospeler ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, Collegium Vocale Gent, het Gesualdo Consort, Camarata Trajectina, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion. Verder begeleidde hij solisten als Johannette Zomer, Peter Kooij, Rémy Baudet, Nico van der Meel, Sigiswald Kuyken, Harry van der Kamp, Wilbert Hazelzet en Saskia Coolen..
Vanaf 1991 maakte Belder meer dan 125 Cd-opnames waarmee hij internationale erkenning en bekendheid als klavecinist verwierf. Zo werkte hij mee aan een complete editie van alle Bach klavecimbelwerken (13 cd’s). Deze succesvolle opnames werden gevolgd door een opname met het complete klavecimbel oeuvre van Domenico Scarlatti (36 cd’s), klavierwerken van Soler (8 cd’s) en Rameau (3 cd’s). Met Musica Amphion realiseerde hij eveneens grote projecten, zoals de cd-opname van het complete oeuvre van Corelli, Telemanns Tafelmusik, Bachs Brandenburgse Concerten en klavecimbelconcerten. Tevens verscheen er een cd-opname met de complete kamermuziek van Henry Purcell. Momenteel werkt hij aan een uitgebreide selectie van het Fitzwilliam Virginalbook, klavierwerken van C.P.E. Bach, klavierwerken van Sweelinck (het Sweelinckmonument van het Gesualdo Consort), Marais opnames met gambist Rainer Zipperling..
Tevens hij de initiator van een meerjarig project ‘Bach Contextueel’, een samenwerking van Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam. Het doel van dit project is om middels concerten en cd-opnames de cantates en orgelwerken van J.S. Bach thematisch met elkaar in verband te brengen. Verder besteden zij hiermee aandacht aan de functie van het kerkorgel als continuo instrument naast het klavecimbel en worden de cantates in principe enkel bezet uitgevoerd. Sinds 2005 is hij als dirigent van Musica Amphion regelmatig te gast in het Concertgebouw te Amsterdam. Hij voerde daar in 2011 o.a. Purcells Dido & Aeneas uit met Sarah Connolly en Collegium Vocale Gent. In 2012 dirigeerde hij Musica Amphion en Collegium Vocale Gent in een Handel- en Vivaldiprogramma, eveneens in het Amsterdamse Concertgebouw..
In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg.
In 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bachwettbewerb Leipzig.