Zaterdag 15 juli, 20.00 uur


Radio Antiqua  
  Lucia Giraudo, viool
  Peter Hamouz, violoncello
  Yongcheon Shin, hobo
  Isabel Favilla, fagot en blokfluit
  Giulio Quirici, theorbe
  Emmanuel Frankenberg, klavecimbelPROGRAMMA


‘Giovanni Benedetto Platti & tijdgenoten’


Johann Friedrich Fasch 1688-1758
Sonata voor viool, hobo, fagot en basso continuo in F majeur FaWV N: F4:
Largo - Allegro - Largo - Allegro

Giovanni Benedetto Platti ca.1697-1763
Triosonata voor hobo, fagot en basso continuo in c mineur:
Adagio - Allegro - (Largo) - (Allegro)

Giovanni Benedetto Platti
Triosonata voor viool, cello en basso continuo in e mineur:
Adagio - Allegro - Sarabanda - Giga

Antonio Vivaldi 1678-1741
Concerto da camara voor blokfluit, hobo, viool, cello en basso continuo

Pauze (10 minuten)

Giovanni Benedetto Platti
Triosonata for viool, fagot en basso continuo:
Allegro - Adagio - Allegro

Giovanni Benedetto Platti
Triosonata voor viool, hobo en basso continuo in D majeur:
(Adagio) - Allegro - Largo - Non tanto presto

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Concerto a 4 voor viool, hobo, blokfluit en basso continuo in a mineur TWV 43 a: 3:
Adagio - Allegro - Adagio – VivaceGiovanni Benedetto Platti Giovanni Benedetto Platti groeide op binnen de ‘music scene’ van de San Marco Basiliek in Venetië, waar zijn vader werkte als orkestmusicus. Daar maakte hij kennis met bekende componisten zoals Vivaldi, Lotti, Albinoni. Mogelijk heeft hij ook van hen les gehad.
In 1722 treedt hij in dienst bij Johann Philipp Franz von Schönborn, prins-bisschop van Bamberg en Würzburg, als hobovirtuoos en multi-instrumentalist. Hij ontwikkelde zich als een veelzijdig en productief componist in alle muzikale genres. Hij componeerde wereldlijke, geestelijke, vocale en instrumentale werken. Hij bleef tot zijn dood in 1763 werkzaam in Würzburg als zanger, instrumentalist en componist.
Wat het meest opvalt aan Platti’s composities is zijn vooruitstrevende stijl. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de klassieke sonatevorm. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij gebruik gemaakt van Cristofori’s fortepiano, die hij in 1720 bezocht.
Dit verklaart zijn ‘nieuwe manier van expressiviteit’ en zijn beperkt aantal composities voor het klavecimbel.
Platti was in staat zijn Italiaanse achtergrond te combineren met zijn nieuw verworven mogelijkheden in Duitsland en ontwikkelde zo een persoonlijke stijl. Deze stijl anticipeerde op volgende stijlperiode’s. Vooral in zijn kamermuziek zijn elementen te vinden uit de periode’s; ‘Sturm und Drang’, Galante Stijl, vroeg Klassieke en soms zelfs de vroege Romantiek.
Al deze elementen gecombineerd met zijn gevoelige, virtuoze schrijfwijze maken Platti tot een van de grootste componisten van de Barok. Dit programma wordt een bijzondere kennismaking en belevenis voor het publiek.

Radio Antiqua is opgericht in 2012 in Den Haag door een groep jonge internationale muzikanten. Allen hebben zich gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van ‘oude muziek’ en op instrumenten uit die periode. Het ensemble was winnaar van zowel de jury- als de publiek’s prijs van de International Händel-Festspiele Göttingen Competition 2014. Het was Artist in Residence van het Centre Culturel of Ambronay (Frankrijk), Collegio Ghislieri in Pavia (Italië) en Károlyi-Kastély (Hongarije). Radio Antiqua geeft regelmatig concerten in gespecialiseerde concertseries in Nederland. Het ensemble heeft ook geconcerteerd tijdens belangrijke internationale festivals zoals de Innsbrucker Festwochen Der Alten Musick (Oostenrijk), Festival d’Ambronay (Frankrijk), Pavia Barocca (Italië), Grachten Festival (Nederland) en Verenigd Koninkrijk.
Radio Antiqua’s debuut CD, uitgebracht door Ambronay Editions/Harmonia Mundi, komt in oktober 2015 uit. Het album bevat opvallend mooie en zeldzame composities uit de 18e eeuw uit verschillende Duitse muziekcollecties. Dit seizoen speelt Radio Antiqua in het Istanbul's Opus Amadeus Chamber Music Festival en in het Händel Huis in Halle (Duitsland). Verder vormt het ensemble het hart van een groots opgezette tour van de European Baroque Academy d’Ambronay 2015, geregisseerd door Enrico Onofri. In 2015 blijft Radio Antiqua gesteund door Emerging European Ensembles. Deze organisatie steunt en promoot nieuw talent op het gebied van de ’oude muziek’.
In 2016 was Radio Antiqua prijswinnaar en publieksprijswinnaar van het Internationale Van Wassenaer Concours!