Zaterdag 23 juni

 


Concerto DelaBorde  
  Wouter Verschuren, barokfagot
  Kathryn Cok, klavecimbel
  Wilbert Hazelzet, traverso
  Antoinette Lohmann, barokviool
  Robert Smith, cello en viola da gambaPROGRAMMA

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Sonata a quatro in d kl uit Tafelmusik TWV 43:d1
Andante – Vivace – Largo – Allegro

Johan Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata voor viool en obligaat klavecimbel in c kl. BWV 1017
Largo - Allegro - Adagio - Allegro

Francois Devienne (1759-1803)
Sonate pour Clavecin avec Flute et Basson obligés
Allegro moderato – Rondo Allegretto assai

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Sonata a Flute traversiere, Violino, Bassono e Cembalo in c minor TWV43:d3
Adagio – Allegro – Largo – Allegro


PAUZE


Christoph Schaffrath (1709-1763)
Trio à Violino, Bassono Obligato è Basso in Bes gr.
Poco Andante – Allegro Assai – Allegro

Theodor Schwarzkopf (1659-1732)
Sonata à viola da gamba è bassono
Grave-Allegro-Adagio – Aria – Bourée-Aria-Gigue Presto

Johann Friedrich Fasch (1688-1758)
Sonata a 4 in D major FaWV N:D1
Largo – Allegro – Largo – Allegro


Programma toelichting:

Georg Philipp Telemann werd geboren in Maagdenburg in 1681, stierf in Hamburg in 1767 en leefde een lang en productief leven. Naast twintig complete jaargangen kerk-kantates componeerden hij ook een overvloed aan kamermuziek voor een grote verscheidenheid aan instrumenten. Telemann was niet alleen een begenadigd componist, hij was ook een handig zakenman. Hij gaf het eerste (blad)muziektijdschrift uit genaamd Der Getreue Music-Meister, waarop men zich abonneren kon, waardoor hij zijn composities aan een wijd amateur publiek kon te verkopen. Hij gaf voor zijn kamermuziek werken regelmatig verschillende instrumentaties aan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld sonates voor blokfluit kunnen ook vaak gespeeld worden op fagot of cello, zoals ook in het geval van dit kwartet, dat eigenlijk geschreven is als soloconcert  met de traverso’s als orkest.

Johann Sebastian Bach kan gerekend tot een van de meest invloedrijke componisten uit de barok en misschien wel uit de westerse muziekgeschiedenis. Hij werd in 1685 in Eisenach geboren, en stierf in Leipzig in 1750. Naast dat hij componeerde was hij organist, klavecinist, violist, altviolist en zanger.
Bach was tijdens zijn leven meestal in dienst van de kerk. Hij begon als organist in Arnstadt in 1703 en eindigde na betrekkingen te hebben gehad in Mühlhausen, Weimar en Köthen, zijn enige wereldlijke aanstelling, als Kantor aan de Thomaskirche te Leipzig.
Het is onduidelijk wanneer de sonate die u vandaag te horen krijgt gecomponeerd is. Het behoort tot een serie van zes sonates waaraan Bach waarschijnlijk begon in zijn vroege periode toen hij in dienst was in Weimar en later in Köthen. Echter, de eerste manuscripten van deze sonates dateren van na 1723, de tijd dat Bach werkzaam was in Leipzig.

Francois Devienne (1759-1803) werd als jongste telg geboren in een gezin van veertien kinderen van een zadelmaker. Hij was zowel virtuoos op de traverso als op de fagot. Hij componeerde maar liefst 300 instrumentale werken zoals concerten voor traverso, fagot en een grote hoeveelheid trio’s en kwartetten in soms onverwachte combinaties van instrumenten. Behalve kamermuziek werken schreef Devienne enkele, in zijn  tijd succesvolle, opera’s.

Christoph Schaffrath (1709-1763) was een Duitse componist, klavecinist en docent. Vanaf 1735 was hij in dienst van Kroonprins Frederik, later Frederik de Grote. Na diens kroning in 1740 werd Schaffrath aangesteld als klavecinist bij de hofkapel te Berlijn. In 1741 werd hij benoemd tot ‘musicus’ van Frederiks zuster, prinses Amalia. Schaffrath bleef tot aan zijn dood in Berlijn.
Het oeuvre van Schaffrath beperkt zich uitsluitend tot instrumentale muziek. Hij schreef een groot aantal duo’s met een solo klavecimbel partij, waarschijnlijk door hemzelf gespeeld in combinatie met een ander solo instrument als fluit, fagot of cello. De trio sonate in Bes gr. stamt uit 1760 en het manuscript bevindt zich in de Staatsbibliotheek te Berlijn.

Carl Philip Emanuel Bach (1714-1788) was de tweede overlevende zoon van J.S.Bach. Hij werd gezien als een van de meest vooraanstaande musici in het Duitsland van de tweede helft van de achttiende eeuw. Net als de eerder genoemde Schaffrath trad Bach in dienst van Frederik de Grote, en wel in hetzelfde jaar dat deze in dienst trad van prinses Amalia. Het zou dus kunnen dat Bach de functie overnam van Schaffrath, al zou deze dan die positie slechts een jaar hebben bekleed.
Het hof van Frederik de Grote had een bruisend cultureel leven. De hofkapel stond in hoog aanzien en Frederik speelde zelf traverso en was leerling van de componist en traverso pedagoog Joachim Quantz. Daarnaast nam hij lessen in compositie van J.F.Agicola, een leerling van J.S.Bach. Hij nam vaak zelf deel aan concerten, dus het valt niet uit te sluiten dat deze sonate eens is uitgevoerd door Frederik de Grote met Bach aan het klavecimbel.

Biografiën

Wouter Verschuren is regelmatig als fagottist te horen in Europa, de VS en in Azie. Hij is thuis inrepertoire dat rijkt van vroege Renaissance tot aan de Romantiek. Hij is eerste fagottist van The Amsterdam Baroque Orchestra, en speelt regelmatig met andere vooraanstaande orkesten, zoals The Orchestra, The Age of Enlightenement, en The Orchestra of the 18th Century.
<lees verder>

Kathryn Cok is geboren in New York, maar woont sinds 1996 in Nederland, alwaar ze klavecimbel en fortepiano studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Kathryn is een gevraagd klavecinist, fortepianist en researcher aan beide zijden van de Atlantische oceaan. Zij verwierf haar doctorstitel aan de Universiteit van Leiden op het onderwerp Basso Continuo bronnen uit de Nederlandse Republiek 1620-1790.
<lees verder>

Wilbert Hazelzet begon zijn loopbaan in 1972 in Musica Antiqua Amsterdam (Marie Leonhardt) en werd solofluitist van The Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman) in 1978. Hij was medewerker van Musica Antiqua Köln tot 1985 en speelde in Ensemble Sonnerie London (Monica Huggett) en Cantus Coeln  (Konrad Junghänel) to 1995.
<lees verder>

Antoinette Lohmann (Amsterdam 1969) studeerde viool, altviool en barokviool aan het Amsterdams Conservatorium. Zij is altijd actief geweest op uiteenlopende muzikale terreinen, van salonmuziek tot Argentijnse tango, van muziektheater tot hedendaagse muziek en van barok- tot volksmuziek. Als freelancer heeft Antoinette met talloze ensembles en orkesten gewerkt.
<lees verder>

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambaspeler. In 2012 won hij de Eerste Prijs, Publieksprijs én Bijzondere Prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba Competition in Köthen. Zijn uitvoering van een heavy metal transcriptie viel in het bijzonder op. Roberts ensemble, Fantasticus ontving veel bijval voor de recente opnames van stylus fantasticus-werken en Franse barokmuziek. In 2013 omschreef The Strad zijn spel als “intensely expressive, highly dramatic.”
<lees verder>