26 juni Naratio Quartet

Narratio Quartet
Johannes Leertouwer, viool (Antonius et Hieronymus Fr. Amati, Cremona 1619)
Franc Polman, viool (Hendrik Jacobsz, 1694)
Dorothea Vogel, altviool (Ludovico Rastelli, Genova, ca1800)
Viola de Hoog, cello (Giovanni Battista Guadagnini, Milaan ca.1750, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds)

Programma ‘Ode aan Beethoven’ Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Programma concert 16.00 uur
Strijkkwartet in F Dur opus 59 nr. 1  (1805/06)
Dem Grafen Andreas Kyrillowitsch Rasumowsky gewidmet
• Allegro
• Allegretto vivace e sempre scherzando
• Adagio molto e mesto
• Thème Russe. Allegro

Programma concert 20.00 uur
Strijkkwartet a-Moll opus 132 (Juli 1825)
Dem Fürsten Nikolaus von Galitzin gewidmet
• Assai sostenuto – Allegro
• Allegro ma non tanto
• Molto adagio – Andante, (Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lidischen Tonart)
• Alla marcia, assai vivace – Più Allegro
• Allegro appassionato – Presto

Ode aan Beethoven
Het verhaal van het Narratio begon in 2009 toen het kwartet op uitnodiging van de directie van het Festival Oude Muziek Utrecht de vijf laatste kwartetten van Beethoven uitvoerde op vijf opeenvolgende avonden in het Festival. Juist deze late Beethoven kwartetten worden nog steeds zeer weinig gespeeld op oude instrumenten met darmsnaren en lichte 19e eeuwse strijkstokken. Sindsdien werkte het Narratio Kwartet ‘van achter naar voor’ door met als resultaat de complete cyclus in het Beethoven jaar 2020 dat om u bekende redenen verlengd is tot de zomer van 2021.
Nog steeds zijn de strijkkwartetten die dit repertoire op historische instrumenten spelen wereldwijd op de vingers van één hand te tellen. Het Narratio Kwartet behoort tot dit selecte gezelschap.

Johannes Leertouwer is artistiek leider/dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en treedt op als solist, kamermuziekspeler en dirigent. Hij was jarenlang concertmeester van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, is sinds de oprichting violist van Ensemble Schönbrunn, doceert viool aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt nu aan zijn promotieonderzoek in het kader van het Docartes programma in Leiden.

Franc Polman is violist in het Orkest van de Achttiende Eeuw en nam in het buitenland plaats in prestigieuze barokorkesten zoals Musica Antiqua en Les Musiciens du Louvre. Hij gaf masterclasses in binnen-en buitenland en is zeer actief in allerlei kamermuziekensembles. Franc speelt op Amsterdamse violen uit de zeventiende eeuw, gebouwd door Hendrik Jacobs en Pieter Rombouts.

Dorothea Vogel studeerde achtereenvolgens in Zwitserland, de USA en London, waar zij sindsdien woont. Dorothea is altvioliste in het Allegri Quartet en het Primrose Quintet en treedt op met het Engelse barokensemble The Kings Consort.

Viola de Hoog is celliste van Ensemble Schönbrunn en was gedurende 20 jaar celliste van het Schönberg Kwartet; van de NPU en The Kings Consort is zij eerste celliste, daarnaast doceert zij aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen alwaar zij is onderscheiden met een ereprofessoraat.

Contact- en postadres:
Albert Moerman
Tjalk 91
2636 DB Schipluiden
T: 06 22183927
E: info@concertentwoudt.nl

Adres kerk 't Woudt:

Het Woudt 25
2636 HD Schipluiden