Zaterdag 27 juni

Narratio Quartet
Johannes Leertouwer - viool
Anneke van Haaften - viool
Dorothea Vogel - altviool
Viola de Hoog - cello

 
Programma ‘Ode aan Beethoven’ Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Strijkkwartet c klein opus 18 nr.4 (1799/1800) A Son Altesse Monseigneur le Prince Regnant de Lobkowitz:

• Allegro ma non tanto
• Andante scherzoso quasi allegretto
• Menuetto, allegro
• Allegretto PauzePauze (10 minuten)

Strijkkwartet in Es groot opus 127 (1825) Dem Fürsten Nicolaus von Galitzin gewidmet:

• Maestoso - Allegro
• Adagio ma non troppo e molto cantabile
• Scherzo.Vivace - Presto
• Allegro - Allegro comodo2009-2019 Gedachten naar aanleiding van 10 jaar Narratio en Beethoven
Vaak heb ik mij afgevraagd welke 'grote geest' aan het begin van de 21ste eeuw de zogenaamde klassieke muziek een nieuwe impuls, een andere richting zou gaan geven.
Tijdens de twintig jaar dat ik deel uitmaakte van het Schönberg Kwartet hebben wij gevoeld hoezeer de Tweede Weense School aan het begin van de twintigste eeuw met nieuwe middelen een uitweg uit de Laat-Romantiek vond om het enige wat bij muziek echt van belang is, het uiten van gevoel, op een nieuwe manier vorm te geven.
<lees verder>

Johannes Leertouwer is artistiek leider/dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en treedt op als solist, kamermuziekspeler en dirigent. Hij was jarenlang concertmeester van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, is sinds de oprichting violist van Ensemble Schönbrunn, doceert viool aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt nu aan zijn promotieonderzoek in het kader van het Docartes programma in Leiden. 

Anneke van Haaften is violiste in het Barokorkest van de NBV en de NPU en treedt op in ensembles en orkesten zowel op moderne als op historische instrumenten. Daarnaast speelt zij regelmatig recitals voor viool solo waarin beide instrumenten aan bod komen.

Dorothea Vogel studeerde achtereenvolgens in Zwitserland, de USA en London, waar zij sindsdien woont. Dorothea is altvioliste in het Allegri Quartet en het Primrose Quintet en treedt op met het Engelse barokensemble The Kings Consort.

Viola de Hoog is celliste van Ensemble Schönbrunn en was gedurende 20 jaar celliste van het Schönberg Kwartet; van de NPU en The Kings Consort is zij eerste celliste, daarnaast doceert zij aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen alwaar zij is onderscheiden met een ereprofessoraat.