Le Nuove Musiche

Zaterdag 22 juni, 20.00 uur

Le Nuove Musiche:

Jennifer Hart sopraan
Wendy Roobol sopraan
Janneke Stoute sopraan
Cassandra Luckhardt viola da gamba
Krijn Koetsveld klavecimbel, artistieke leiding

Kiki Jaski regie
Sanne Puijk visueel concept en kostuums
EEBA Music (Evert Bandringa) productie 

Programma ‘Tre Donne’ – Oude en Nieuwe Muziek en Oude en Nieuwe Geschiedenis tegelijkertijd

Vanavond klinkt er muziek van mensen aan het hof van Ferrara van o.a. Raphaella Aleotti, Luzzasco Luzzaschi en Ludovico Agostini. Muziek speciaal geschreven voor deze super-vrouwen met hemelse stemmen. Er klinkt ook muziek uit de kring rond het hof van talentvolle vrouwen als Francesca Caccini, Barbara Strozzi en natuurlijk van Claudio Monteverdi. Hij kende de zangers maar al te goed en schreef daar ook muziek voor.

Ook is er prachtige muziek van latere vrouwen te horen die moeite hadden met de mannenwereld om hen heen zoals Clara Schumann en Nadia Boulanger en er klinken teksten van onze eigen Tre Donne, op muziek gezet door Stijn van der Loo.

De musici doen deze avond een greep uit onderstaande componisten en stukken.

Raffaella Aleotti 1575-1620
Angelus ad pastores ait

Luzzasco Luzzaschi ca. 1545-1607
Troppo ben puo
Io mi son giovinetta
Aura Soave

Lodovico Agostini 1534-1590
Tra Giove in cielo
Morró

Barbara Strozzi 1619-1677
Le tre Grazie a Venere

Claudio Monteverdi 1567-1643

Sciocco mondo

Francesca Caccini 1587-1640
Dov’io credea

Clara Schumann 1819-1896

Die stille Lotusblume
Sie liebten sich beide
Ich hab in deinem Auge

Nadia Boulanger 1887-1979
In paradisum
Was will die einsame Träne?
S’il arrive jamias

Stijn van der Loo 1963
Op reis
1,2,3,4,5,6,7, 8, 9, 10
Vrij

TRE DONNE
Mannen moeten werken, vrouwen moeten zorgen: deze oeroude opvatting vormt de basis voor veel kwalijke, stereotiepe opvattingen over mannen- en vrouwenrollen door de eeuwen heen. Ook het optreden op een podium was eeuwenlang taboe voor vrouwen. Vrouwenrollen werden daarom door mannen gespeeld of gezongen.
In de Europese canon van de muziekgeschiedenis klinken slechts weinig stemmen van vrouwelijke musici, veel vrouwen die in het verleden wel degelijk een belangrijke rol hebben gespeeld, zijn hieruit verdwenen. In de voorstelling TRE DONNE schrijft Le Nuove Musiche een nieuwe geschiedenis via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt. De stemmen van deze vrouwen laat zij weer helder klinken en krijgen zij de aandacht die ze verdienen.

Italië, eind zestiende eeuw. Aan de hoven bloeien de kunsten als nooit tevoren. Bouwmeesters, beeldend kunstenaars en musici worden ingezet ter meerdere eer en glorie van de adel. Mannen en jongens zongen de mooiste muziek die ooit werd geschreven. In Ferrara, aan het hof van graaf Alfonso d’Este was het niet anders. Maar daar klonk ook een ánder geluid: in het geheim – Musica Segreta – klonken daar de onaardse, adembenemende stemmen van drie virtuoze zangeressen: TRE DONNE DI FERRARA.
Geheim bleef het niet lang. Hun virtuositeit baarde opzien en inspireerde grote componisten tot unieke meesterwerken. Als feministes avant la lettre veroverden de Tre Donne moeiteloos de beschaafde wereld. Totdat in 1597 graaf Alfonso overlijdt. Zijn dood betekent ook het einde voor de Tre Donne. Muziek is opnieuw aan de mannen. Vrouwenstemmen worden overgenomen door jongens en castraten. De Tre Donne raken in de vergetelheid.

Le Nuove Musiche brengt deze vrouwen terug.
Een theatraal concert waar hedendaagse teksten en oude muziek elkaar vinden. Drie zangeressen geven stem aan de vrouw van toen en nu. Muzikaliteit en mentaliteit verklankt in een boodschap die na ruim 400 jaar actueler is dan ooit.
Met muziek van Claudio Monteverdi, Nadia Boulanger, Clara Schumann en Stijn van der Loo, en met teksten van Kiki Jaski. Een productie van Le Nuove Musiche

Bestuur:
Albert Moerman, voorzitter
Mieke Berkelaar, secretaris
Hans Nooteboom, penningmeester
Margriet Ruigrok, alg. bestuurslid
Francesca Ajossa, alg. bestuurslid

Contact- en postadres:
Albert Moerman
Tjalk 91
2636 DB Schipluiden
T: 06 22183927
E: info@concertentwoudt.nl

Adres kerk 't Woudt:
’t Woudt 25
2636 HD Schipluiden

Stichting Concerten 't Woudt
KvK 91757274
RSIN 865761450