Zomeravondconcerten

’t Woudt

Toelichting concert 17 augustus

Kosten en kaartverkoop

De kaartverkoop start op vrijdag 1 maart 2024. Kaarten kunnen alleen via pagina ‘Kaartverkoop’ gekocht worden.

De toegangsprijs is €21,- inclusief een drankje in Koffiehuis ‘De Hooiberg’.

Radio Antiqua nodigt het publiek uit op een boeiende reis door de diverse landschappen van barokmuziek, met meesterwerken van gerenommeerde componisten uit de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was een periode van revolutie, gekenmerkt door overzeese handel, oorlog, wetenschappelijke ontdekkingen en de uitbreiding van humanistische idealen, wat tot een enorme verandering leidde in de manier waarop mensen de wereld om hen heen ervaarden. In dit kader ontstond een nieuw doel voor muzikale expressie: de menselijke passies in beweging brengen en emoties overbrengen. Deze onrustige periode zag de geboorte van alomtegenwoordige concepten, vormen en genres zoals opera en de sonate, met zijn werkelijk instrumentale taal, die extreme experimenten en ongekende niveaus van virtuositeit bevorderde. “Contrasti Armonici” presenteert de muziek van de pioniers van deze tijd en betrekt de artiesten in een missie naar welsprekendheid die de luisteraar diep ontroert.

Met de evolutie van het barok tijdperk tot in de 18e eeuw, bleven componisten de grenzen van de muzikale expressie verleggen. De muziek uit deze periode kende een verfijning van vormen en technieken, waarbij componisten als Antonio Vivaldi en Giovanni Benedetto Platti bijdroegen aan de ontwikkeling van instrumentale muziek. Vivaldi’s energieke concerten en Platti’s expressieve sonates tonen de evolutie van barokmuziek naar de Rococo-periode, gekenmerkt door zijn sierlijke en decoratieve stijl. “Contrasti Armonici” onderzoekt ook de overgang van het barokke naar het klassieke tijdperk, waarbij de blijvende invloed van barokcomponisten op toekomstige generaties wordt benadrukt.

Als knipoog naar deze belangrijke erfenis nam ensemble Radio Antiqua een cd op gewijd aan Platti’s muziek, waardoor de waardering voor zijn bijdragen aan het barok repertoire verder werd verrijkt. Via een zorgvuldig samengestelde selectie van werken uit zowel de 17e als de 18e eeuw biedt het concert een uitgebreide verkenning van de rijkdom en innovatie van barokmuziek.

Radio Antiqua werd opgericht met als uitgangspunt het minder bekende repertoire uit te voeren in zijn unieke instrumentatie. Om zijn naam eer aan te doen, is Radio Antiqua voortdurend op zoek naar diepe interactie en communicatie met haar publiek, waarbij favoriete nummers gecombineerd worden met obscure ontdekkingen.

Winnaar van de Juryprijs en de Publieksprijs op het Internationale Händel Festspiele Göttingen Concours, Tweede Prijs en Publieksprijs op het Internationale Van Wassenaer Concours Utrecht, het ensemble heeft enthousiaste reacties gekregen van de gespecialiseerde pers in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland. Radio Antiqua is verschenen op prestigieuze internationale festivals zoals Innsbrucker Festwochen Der Alten Musick, Händel Festspiele Göttingen, Festival d’Ambronay, Pavia Barocca, Opus Amadeus Festival (Istanbul) en Thueringer Bachwochen.

Als onderdeel van het Eemerging-programma heeft het ensemble artistieke residenties gekregen bij Centre Culturel d’Ambronay, Collegio Ghislieri in Pavia en Boekarest University of Music. Radio Antiqua was het docenten-ensemble van de 21e Europese Barokacademie, tijdens een uitgebreide concerttournee onder leiding van Enrico Onofri.

Het ensemble was ook te zien in een aantal live radio-uitzendingen bij onder anderen France Musique, Concertzender Nederland, Radio 4 en REMA Radio.

Radio Antiqua’s eerste cd Treasures of the German Barok werd in oktober 2015 uitgebracht door Ambronay Editions. Deze opname werd geselecteerd als ‘choix de France Musique’ en werd in heel Europa met uitstekende recensies ontvangen. Na dit project volgde hun opname van G.B. Platti’s triosonates voor het label Ramée, bekroond met 5 sterren door Diapason en Classica Magazine.

website Radio Antiqua

Locatie

De kerk in ’t Woudt, ’t Woudt 25, 2636 HD  Schipluiden.

Aanvang

Alle concerten beginnen om 20.00 uur.

Bestuur:
Albert Moerman, voorzitter
Mieke Berkelaar, secretaris
Hans Nooteboom, penningmeester
Margriet Ruigrok, alg. bestuurslid
Francesca Ajossa, alg. bestuurslid

Contact- en postadres:
Albert Moerman
Tjalk 91
2636 DB Schipluiden
T: 06 22183927
E: info@concertentwoudt.nl

Adres kerk 't Woudt:
’t Woudt 25
2636 HD Schipluiden

Stichting Concerten 't Woudt
KvK 91757274
RSIN 865761450